АКТУАЛНО

Израелски танкове навлизат в центъра на Рафах

Според съобщения на световни агенции, позоваващи се на свидетели, израелските танкове са навлезли в центъра на Рафах, отбелязвайки първото си присъствие в най-южния град в Ивицата Газа от началото на сухопътната операция.

Танкове са били забелязани близо до джамията Ал-Ауда в централната част на Рафах и в западните квартали, където е имало сблъсъци между израелските сили и бойци на Хамас. Израелските военни потвърдиха, че техните войски продължават да провеждат операции в района на Рафах.

Очевидци съобщават, че израелските военни използват дистанционно управлявани бронирани автомобили, управлявани от военнослужещи. И през деня, и през нощта Израел бомбардира града със самолети и танкове.

„Изтощени сме – заяви палестинският Джихад от Рафах, – обръщаме се към всички арабски и чуждестранни държави – не се нуждаем от храна, напитки или пари. Искаме само прекратяване на огъня.“

Въпреки международното осъждане след неделното нападение срещу двама висши командири на Хамас, което подпали пожар в бежански палатков лагер, при който загинаха 45 палестинци, израелските военни продължават офанзивата си. В отговор няколко световни лидери призоваха за изпълнение на разпореждането на Международния съд от петък за спиране на атаката на Израел, настоявайки, че той трябва да надделее над бойците на Хамас, укрепили се в Рафах.