ЗДРАВЕ

Колко дни избиват пъпките при варицела

Варицелата, наречена още „водените боклуци“, е вирусно заболяване, което често засяга деца, но може да засегне и възрастни. Една от най-характерните й характеристики са червени пъпки, които се появяват по цялото тяло. Но колко дни избиват пъпките при варицела и как да се справите с тях?

Колко време трае варицелата?

Варицелата обикновено започва със симптоми като главоболие, висока температура и загуба на апетит. След това се появяват характерните пъпки, които се развиват през периода на инкубация на вируса, който обикновено трае около 10 до 21 дни след контакт с инфекция.

Пъпките при варицелата обикновено избиват в рамките на един до два дни след първите симптоми. Те могат да се появят в няколко вълни и могат да бъдат налични в продължение на няколко дни. Обикновено варицелата преминава след един до два седмици, като пъпките се изсъхват и формират корички преди да изчезнат.

Как да се справите с пъпките при варицела?

Въпреки че варицелата обикновено преминава без сериозни проблеми, тя може да бъде много дразнеща за засегнатите лица, особено за децата. Ето някои съвети за справяне с пъпките при варицела:

  1. Избягвайте да дразните пъпките: Не ги докосвайте и не ги чешете, защото това може да доведе до инфекции или оставяне на белези.
  2. Поддържайте кожата чиста и суха: Почиствайте нежно пъпките с мек сапун и вода и след това ги подсушете деликатно.
  3. Използвайте лекарства за облекчаване на симптомите: Антихистамини и лекарства за болка могат да помогнат при намаляването на дразненето и сърбежа.
  4. Прилагайте лекарствени кремове: Лекарствени кремове или лосиони, които съдържат каламин или алое вера, могат да помогнат при облекчаване на сърбежа и дискомфорта.

Варицелата е обикновено самолимитиращо се заболяване, което преминава само по себе си. Въпреки това, ако се появят сериозни симптоми или компликации, е важно да се консултирате с лекар. Запазвайки чистотата и използвайки правилните методи за облекчаване на симптомите, можете да помогнете на засегнатото лице да се справи с варицелата по-лесно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *